1. CE ESTE O DURERE DE MASEA?
2. ESTE DUREREA DE DINTE CAUZATA DE UN DINTE SAU DE ALTCEVA... ?
3. CARE SUNT CATEVA CAUZE ALE DURERILOR DENTARE?
1. CE ESTE O DURERE DE MASEA?
"Durerea de masea" este durerea de obicei din jurul unui dinte, dinti sau maxilare. În cele mai multe cazuri, durerile de masele sunt cauzate de o problemă dentară, cum ar fi o cavitate dentara, un dinte crăpat sau fracturat, o rădăcină de dinte infectata, sau boli ale gingiilor.
Uneori, boli ale maxilarului comune (articulaţiei temporomandibulare), sau spasme ale muschilor utilizati pentru mestecat pot provoca dureri de dinţi sau simptome asemănătoare.
Severitatea unui dureri de masea poate varia de la cronică şi uşoară la puternică şi chinuitoare. Aceasta poate fi o durere surda sau intensa. Durerea poate fi agravată de mestecat sau de alimente termice şi de lichide, care sunt reci sau calde. O examinare amănunţită pe cale orală, de testare şi evaluare corectă a dintelui, împreună cu o radigrafie dentara, poate ajuta la determinarea cauzei. Ceea ce trebuie să ştim este dacă durerea de dinţi vine de la un dinte sau din altă parte.
2. ESTE DUREREA DE DINTE CAUZATA DE UN DINTE SAU DE ALTCEVA... ?
Sa vedem. Uneori, o "durere de dinti" poate fi cauzată de o problemă care nu provine din zona unui dinte sau a maxilarului. Durerea din jurul unui dinte cu obraz cu tot poate fi simptoma unei boli a inimii (angină pectorală, infarct miocardic), urechilor (cum ar fi infecţii ale urechii interne sau externe), sau a sinusurilor (pasaje aeriene ale oaselor obrazului), cum ar fi sinuzita (infectie a cavitatile sinusurilor). De exemplu, durerea de angina pectorala este, de obicei situata în piept sau la subrat. Cu toate acestea, la unii pacienţi cu angină pectorală, o durere de dinţi sau dureri la nivelul maxilarului sunt singurele simptome ale problemei inimii lor. Infecţiile şi bolile de urechi si a sinusurilor pot provoca, de asemenea, durere în jurul dinţilor şi maxilarelor.
Prin urmare, evaluările atat de către stomatologi cat si de catre medici sunt uneori necesare pentru a diagnostica boli medicale care cauzează o "durere de dinţi."
Tineti minte, cateodata, unele dureri de dinţi cronice sunt cauzate de nevralgii şi alte afecţiuni nervoase.
3. CARE SUNT CATEVA CAUZE ALE DURERILOR DENTARE?
O cavitate dentara sau o dezintegrare a dintelui care a inflamat pulpa. Lasata netratata aceasta va trece la un abces dentar. Uneori, în ciuda eliminării dintelui bolnav gingia devine atat de inflamata, si continuă să se degenereze.
Boala parodontala si gingivitele pot expune radacinile dintilor facandu-le mult mai sensibile la alimente calde şi reci. Boala parodontala poate provoca inflamaţii pulpare prin canale mici, care se extind din exteriorul dintelui la interior numit canal lateral.