Noi toţi ar trebui să schimbam periuţa de dinţi la fiecare trei luni, altfel ea devine un factor de risc pentru sanatatea orala.
Numeroase studii de-a lungul anilor au raportat ca periuta de dinti poate fi cauza infectiei repetate în gură. Nu este luat in calcul doar posibilitatea cresterii si reproducerii diferitor bacterii in perii periutei de dinti, de asemenea, capacitatea de a transmite organismului fel si fel de boli.
Cu toate acestea, sondajele anterioare arată că aproape două treimi din populaţia Romaniei nu reuşeste să schimbe periuta de dinti o data la trei luni.Chiar daca poate parea un instrument destul de nesemnificativ, periuta de dinti reprezintă o parte esenţială din rutina noastră zilnică şi, deşi cele mai multe periute de dinti sunt utilizate de două ori pe zi timp de luni de zile, ele sunt rareori bine curăţate şi sunt adesea păstrate în condiţii de cald, umed, ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. "
În ciuda acestui fapt, există puţine cunostinte in cadrul opiniei publice cum că perii pot fi contaminati de către oricare dintre sutele de microorganisme care prosperă în gură sau miile care trăiesc în mediul înconjurător.
Este atât de simplu, dar, prin înlocuirea periutei de dinti mai des, putem preveni o mulţime de boli inutile. Cel mai puternic argument pentru a schimba periuta de dinti in mod regulat este de a preveni re-infecţie după gripa sau raceala. O periuta de dinti murdara poate fi, de asemenea, responsabila pentru multe infectii de urechi, nas si infectii gat.
Poate că este considerată o cheltuială inutilă, dar schimbarea periutei de dinti, chiar si o periuţă de dinţi electrică, este de fapt foarte ieftina. Pentru o cheltuiala de cativa lei noi pe an, adica achizitionatea a patru periute de dinti nu este nimic în comparaţie cu pierderea unei zile libere sau de de lucru şi cheltuirea unor sume mari de bani pe lucrari dentare care pot fi prevenite.
Exista o multime sunt produse pe piaţă care pretind a dezinfecta cu succes periuţele de dinţi, deşi eficacitatea lor este discutabila. Sfatul meu ar fi după trei luni să cumpere o periuta de dinti noua si periuta veche sa fie folosita pentru treburile casnice alternative. Atunci când este complet uzata recomand reciclarea.
A împărti periuta de dinti cu un prieten apropiat, este o idee foarte proastă. Schimbul de periuta de dinti lasă pe oameni descoperiti la tot felul de probleme de sănătate orală şi generala. Dar, chiar dacă nu lasati pe nimeni altcineva sa va utilizeze periuta de dinti, tot trebuie s-o înlocuiti la fiecare trei luni pentru a va asigura ca germenii microbieni sa evolueze, şi pentru a va pastra o igiena bucala cat mai eficienta posibil.